Video's

Veelzijdig talent ontwikkelen

‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, is een bekende Nederlandse uitdrukking. Wat doen we met ons talent. Een basisschool heeft de opdracht om talent te herkennen en te erkennen en te zorgen dat dit talent in een goede ‘voedingsbodem’ landt. Het gaat dan niet alleen om bijvoorbeeld sport of muzikaal talent, maar ook om vormgevend, dienstverlenend of zakelijk talent.

 

Bouwen aan vertrouwen in de sector onderwijs

Tussen overheid en onderwijs heerst wantrouwen. Daarom is er teveel wet- en regelgeving en te weinig vrijheid voor leraren. ‘

De regels moeten losser, maar dan heeft de sector wel professionele kwaliteitsnormen nodig. En die kunnen niet van het ministerie komen, maar alleen van de professionals zelf.’  Dat zei Marc van der Meer, hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt op 1 juli 2021 tijdens het CAOP webinar ‘Bouwen aan vertrouwen’. 

Ik mocht mijn visie op het vertrouwen in de onderwijssector geven.

 

Om het vertrouwen te vergroten adviseer ik het nieuwe kabinet nadrukkelijker te kijken naar de inhoud van het basisonderwijs: een breed curriculum.

Leerkrachten moeten tijd en ruimte krijgen om vanuit hun vakmanschap optimaal te kunnen bijdragen aan ‘het verder brengen’ van kind en gezin.

 

Scheuren in het fundament

Onder de titel ‘Scheuren in het fundament’ mocht ik een bijdrage leveren aan een bestuurdersbattle over de toekomst van de kinderopvang en het funderend onderwijs.

De organisatie en inhoud van het primair en voortgezet onderwijs zijn al lange tijd min of meer onveranderd. Door een aantal ontwikkelingen in de afgelopen jaren lijkt de tijd nu rijp om het stelsel kritisch onder de loep te nemen en ons af te vragen of inhoud en organisatie van het huidige onderwijs voldoende toekomstbestendig zijn.

Op initiatief van Sardes gingen bestuurders van gemeenten en onderwijsinstellingen met elkaar in gesprek. Zij spreken zich uit over een aantal actuele kwesties en zoeken samen naar oplossingsrichtingen.

Deze bijeenkomst is onderdeel van de bundel ‘Scheuren in het fundament. De toekomst van kinderopvang en funderend onderwijs’. Download deze bundel gratis.

 

Klassen

Het meritocratisch ‘gelijke kansen ideaal’ staat onder druk. Lukt het de school om werkelijk verschil te maken in het leven van een kind? Dit is de vraag die Sarah Sylbing en Ester Gould, zich voor hun nieuwe documentaireserie Klassen stelden.

Wederom strijken ze neer in Amsterdam-Noord, dit keer richten ze hun pijlen op de kinderen van groep 8. Elf jaar zijn ze als het eindadvies voor de middelbare school valt dat de rest van hun leven zal beïnvloeden. Niet alle kinderen kunnen terugvallen op steun van hun ouders, sommigen staan er helemaal alleen voor. Gelukkig zijn er nog leraren die zich om hen bekommeren. Maar is dat genoeg?

Meer lezen over gelijke kansen:

Alles over ‘Klassen’ >>>
Kansenkaart van Nederland >>>
Dashboard gelijke kansen >>>
Gelijke Kansen Alliantie >>>
Bevorderen van gelijke kansen en sociale samenhang (OWR) >>>